Elbruz Dağı Tırmanışı ve Lojistik Faaliyet Raporu
Faaliyetin Adı: Elbruz Dağı Tırmanışı
Faaliyet Tarihi: 17 – 27 Ağustos 2018
Katılımcılar:
Ertan Teksöz
Mehpare Teksöz
Züleyha Akgün
Erdem KILIÇ (Panter)
Elbruz dağı zirve faaliyetini bireysel olarak yapmaya karar verdiniz. Peki nasıl, nereden ve ne şekilde gidilir. Faaliyet boyunca ne kadar bütçe gerekir? Zirve yapmayı düşünen dağcı arkadaşlarımızın faydalanması için lojistik bir döküman hazırlamak ve bu soruların cevabını paylaşmak istedim.
İstanbul Sabiha gökçen’den dört dağcı, Pegasus ile Mineralnyye Wody havaalanına uçtuk. Buradan Terskol kasabasına taksi tutarak geçtik. Taksi 50 dolardı. Yalnız pazarlık payı koyarak yüksek rakam istiyorlar. İyi pazarlık edilmeli. Bu rakamı da yol arkadaşı ile paylaşmak uygun olacaktır. Zira arkadaşınız yoksa bile, mutlaka Elbruz’a giden başka dağcılar görmek mümkün.
Terskol, Elbruz dağı kayak merkezine 5 km yakın küçük bir kasaba. Taksi ile Terskol içerisinden, Azau kayak merkezine, yani elbruz dağı teleferiklerin olduğu köye kadar gittik. Havaalanından buraya toplam yol; 4-5 saat sürüyor.
Azau’da çok sayıda otel, restoran ve bankamatik var. Her türlü dağcılık ve kayak malzemesi kiralayabileceğiniz dükkanlar bulunmakta. Kot gömlek gelseniz bile tepeden tırnağa kuşanabilirsiniz. Aldığınız malzemeye göre günlük fiyatı; 150 – 250 ruble arası değişiyor. Yanınızda ruble yoksa buradaki bankamatiklerden bir miktar çekmelisiniz.
Yol yorgunluğu ve o günkü sağanak yağıştan dolayı; Azau’da, teleferiğe en yakın otelde 1 gece konakladık. Bu konularda Mehpare pek hamarat. Burası deniz seviyesinden 2.350 metre. Aklimitizasyon durumunuza göre, bir gece burada kalmak yerinde olacaktır.
Teleferik ücreti 1200 ruble. Bindiğinizde 3850 ana kampa kadar toplam 3 defa değiştiriyor, bir anda 1400 metre irtifa alıyorsunuz.
3850 kampında, milli park giriş ücreti olarak kişi başı 300 ruble ödeme alınıyor. Şayet varillerde konaklama yapmak istiyorsanız, kişi başı geceliği 12 dolar (1000 ruble).
Varillerde elektrik, ısıtıcı, ikişer adet ranza var. Mutfak ayrı bir varilde. Varil dediğim bildiğiniz oda. Öyle boş tenekeye girmiyorsunuz.
Dilerseniz doğruca çadır kurabilirsiniz. Ana kamptan yukarı 4200 kampı, (Orada yine variller ve inşaatı süren dağ evi var.) Devam ederseniz 4700 metrelere kadar sağda sıra sıra kayalıklar arasına kamp atabilir ya da aşağıda kalıp, bir sonraki gün çadırınızı buraya taşıyabilirsiniz. Bu tamamen sizin aklimitizasyona bağlı tercihinizdir.
20 kişilik kar paletleri, 5100 metreye kadar zirve yapacağınız gece ekip taşıyor. Kişi başı 150 dolar istiyorlar. 4200 ya da üzerine kamp attıysanız buna gerek yok, ama teleferiklerin oraya kurduysanız, paletleri kullanmanız iyi olacak. Çünkü asıl rotaya girmeden önce, az eğimli buzul üzerinde ciddi bir mesafe yürümek gerekiyor ve enerjiyi çok harcıyor.
Elbruz dağı; teknik zorluk içermeyen, ama irtifası ve her yanı açık olmasından dolayı sürekli değişken havası ile tırmanışı engelleyebiliyor. Havanın güzel günü bütün rota net görünmekte. Sürekli sırt ve yatay geçişler var. Rüzgarlı havada ciddi soğuğa maruz bırakıyor. Yani kaçacak yer olmadan uzun, sıkıcı, bezdirici bir yol var önünüzde.
Havanın uygun olmasından dolayı, zemin kazma ve kramponu engelleyecek kadar sert değildi. Bu nedenle ip birliğine girmeden ayrı ayrı dağıldık. Grup olarak katılan diğer dağcılar bütün rota boyunca ip birliğinde ilerledi.
Hava şansımıza iyi olduğundan dağ bize destur vermişti. İrtifaya da hızlı uyum sağladık. Meteorolojiden havanın o sabah öğleye kadar bozacağı bilgisini aldığımızdan tek atım zirve denememiz vardı. O gece hareket etmemiş olsaydık, belki bir kaç gün daha beklememiz gerekebilirdi.
Elbruz izlenimlerim;
Elbruz kalabalık bir dağ. Kamptaki varillerden inildiğinde medeniyetin içindesiniz.
Teleferiklerin yanında market var. Hemen her şey mevcut. Buna vodka bile dahil.
Azau köyü ve çevre civarda Karaçay dili konuşuluyor ve zorlayınca anlayabiliyorsunuz. İngilizce bilen yok. Sadece dağa çıktığınızda görevliler ve diğer dağcılar biliyor. Ertan abi de İngilizcesi ile hamarattı.
Rusları belki ev sahibi oldukları için mi bilmiyorum ama yardımsever gördüm. Bireysel hareket ediyorsanız zirve tırmanışında peşlerine takılmanızı tavsiye ederim. Diğer dağcılar pek soğuk geldi.
Dağda kar paletlerini kullanacaksanız sıkı pazarlık ve hatta, çıkan başka ekibe teklif sunmanız gerekebilir. Parayı bölüşürsünüz. Çünkü genel olarak tur düzenleyen klüpler kullanıyor. Doğrusu şu ki, bu paletlerin işletilmesi de mafyalaşmış ve bunu bölgenin yerli dağcıları da söylüyor. Sizin ödediğiniz ücret, birilerinin cebine ektra kazanç olarak giriyor.
*Yanınızda olması gereken teknik ekipman;
Kazma, krampon, emniyet kemeri, kask (Soğuktan koruması için alın, aksi halde gerek yok.) tozluk, 2 adet karabina, 1 metre yardımcı ip, (Sert buzulda sabit hatta girebilirsiniz.) Ekip olarak gidiyorsanız 50 metre ip (Biz kullanmadık, ayrı ayrı tırmanış yaptığımız için ip birliğine girmedik. )
Zirve çantanızda bivak ve alüminyum battaniye mutlaka olmalı. (Tabii ki her zaman olmalı) Ne olacağını kestirmek zor.
Botunuzun çok iyi olduğundan emin olmalısınız. Şayet yoksa, Azau’da rahatlıkla plastik bot kiralamak mümkün.
5100 metrelerde, küçük zirvenin altında kalan kayalık üzerinde acil sığınma evi (iglo) yapmışlar. Büyük zirveden biraz uzak kalıyor. Yerini iyi bilmeyen birisi kapalı havada gidemez.
Zirveye yakın bir bölgede, yatay geçiş için sabit hat döşenmiş.
Dağda su ihtiyacı yok. Buzulların altından akıp, toprakla temas ediyor ve mineral açısından zengin. Doyurucu.
Bu faaliyeti yapmak için 10 gün süre ayrılmalı. Zira biz, 4. gün zirve yapıp, 5. gün kampta dinlenerek geçirdik ve 6. gün aşağı indik. Kalan 4 günü ise başka dağlarda treking yaparak ve gezerek geçirdik.
TOPLAM NE KADAR BÜTÇE GEREK ?
Uçak ücreti Pegasus’da en düşük 1200 tl’den başlıyor.
Masrafın büyük bölümü ulaşım olduğundan, dağda malzeme kiralamayacak ve farklı yerlere giderek masraf etmeyecekseniz pek harcama olmayacak. Yanınızda 300 dolar ve 5.000 ruble yalnızca Elbruz dağı için fazlasıyla yeterli.
2 Eylül 2018
Erdem KILIÇ. (Panter)
Mazenef
31 Aralık 2022 (09:07)
Elbruzda, Rus Bayrağının altında poz verirken, Türkiye’deki Çerkes ve bilhassa Kabardeyleri de, mutlu ettiniz. Bu kadar mı duyarlı olunur… Gözlerim kamaştı.